Vlijt en discipline

Vlijt

Sommige mensen beschouwen discipline als een keurslijf. Voor mij is het een soort orde die me de vrijheid geeft om te vliegen. Om een uitmuntende Professional te worden en te blijven moet je in beweging zijn, keuzes maken, dingen proberen en leren van de negatieve en positieve resultaten. Wat werkt blijven doen en versterken, wat niet werkt anders doen of helemaal niet meer doen. Maak je niet te druk om successen of mislukkingen maar bekijk ze gewoon als “resultaten”.

Niets gaat vanzelf

vlijt2Als je iets wilt bereiken wat je leuk vindt of graag wilt, moet je bereid zijn om dingen te doen die minder leuk zijn. Of het nou op kantoor, de golfbaan of in de sportschool is.Gewoon uren maken. Dat is niet altijd gemakkelijk. Ook niet voor de omgeving. Natuurlijk geldt het in extreme vormen voor executive van een resultaatgerichte organisatie en een topsporter. Alles staat in het teken van het werk (de sport) en relaties komen soms tijdelijk op het tweede plan.Toch kan iemand met een druk sociaal leven te maken krijgen met hetzelfde dilemma.

Een partner, vrienden of familie zijn gewend dat je veel tijd voor ze hebt. Meer werken om meer klanten te werven, meer trainen om fit te worden zorgt er soms voor dat je ‘nee’ moet verkopen. Zorg er daarom voor dat ze het je gaan gunnen, maak ze deelgenoot van het plan. Vertel waarom je het doet en wees proactief. Hierdoor kweek je begrip en is de zelfdiscipline beter op te brengen.

Ook als je hard bent en zelfdiscipline opbrengt, zijn er soms momenten waarop je er geen zin meer in hebt.

Neem bijvoorbeeld mijn eigen organisatie in de afgelopen jaren. In mijn rol van consultant, trainer en coach begeleidde ik vele management teamleden, die op een zeer hoog niveau ‘spelen’. Ik verloor hierbij met name veel energie en ook een stukje van mijn plezier. De verleiding was groot om vervolgens te stoppen of op een lager niveau te ‘spelen’. De uitdaging was echter om te incasseren dat enkele vaardigheden nog niet voldoende genoeg beheerst worden. Het leerde me duidelijk mijn waarheid onder ogen te zien en het inzicht dat hetgeen me niet bevalt ik zelf kan veranderen door orde op zaken te stellen in mijn eigen wijze van denken.Het incassatievermogen stimuleerde uiteindelijk mijn passie, doelgerichtheid, de wil om te winnen en er 100% voor te gaan is toegenomen.